podróże

Kulinarne podróże po Polsce

Polska to wspaniały kraj, który kusi wieloma wspaniałymi zakątkami. Można ją zwiedzać śladami postaci historycznych, można zwiedzać najważniejsze miasta, można także oddać się podróżom, których kierunki wyznaczają wielkie festiwale muzyczne, a można zwiedzać Polskę kierując się kulinarnymi doznaniami. Nie tylko Włosi czy Francuzi mają bogatą kuchnie poszczególnych regionów, również w kraju nad Wisłą można znaleźć wiele zaskakujących i naprawdę porywających smaków. Jakiej kuchni koniecznie warto spróbować?

Śląska

Kuchnia śląska słynie chyba w całym kraju, jako jedna z ciekawszych, bardziej bogatych w smaki, nie dziwi to biorąc pod uwagę, że tamtejsza kuchnia czerpie tak z Polskich, jak Czeskich, Austriackich czy Niemieckich wzorców. Słynie też jako jedna z pyszniejszych kuchni regionalnych w Polsce. Będąc na Śląsku koniecznie trzeba spróbować klusek śląskich, rolady czy moczonki. Chcąc rozsmakować się w kuchni śląskiej warto będąc w tej części kraju odwiedzić restaurację – https://atmosfera.eu.

Kaszubska

To kolejna z niezwykle charakterystycznych i uchodzących za najsmaczniejszych regionalnych kuchni. Odwiedzając Kaszuby koniecznie trzeba spróbować tamtejszych ryb. Rejon Kaszub od dawien dawna słynie ze smakowicie przyrządzanych ryb – co w dużej mierze jest wynikiem położenia tego regionu w pobliżu morza i wielu jezior. Warto także spróbować brukwi, która w innych częściach naszego kraju nie jest tak popularna. A dla odważnych – wpisana na listę tradycyjnych potraw polskich – czarnina kaszubska.

Podlaska

Na Podlasiu królują ziemniaki. Grzechem byłoby będąc w tamtej okolicy nie sięgnąć po ziemniaczaną babkę, kiszkę, kartacze i podawane na słodko bliny. Dla fanów deserów na stole podczas podróży po Podlasiu koniecznie powinien znaleźć się sękacz, którego receptura nie zmieniła się zbyto od wielu wieków.

Wielkopolska

Będąc w Poznaniu, czy w innej części Wielkopolski warto spróbować również tamtejszych specjałów. Ta część Polski słynie z zupy dyniowej, sławnych pyz czy gzika. Wielbiciele cebuli z pewnością zagustują wgatach cebulowych, czyli nadziewanej grzybami cebuli. Ciekawym specjałem, jest także zupa na wodzie pozostałej po ugotowaniu kaszanki, tak zwana kiszczonka.

Jak widać nie trzeba wyjeżdżać w dalekie kraje by spotkać nieco egzotyki na swoim talerzu. Polska to także bardzo różnorodny kulinarnie kraj, dlatego podróż szlakiem smaków może być bardzo ciekawym pomysłem na zwiedzanie naszego kraju – zarówno dla jego mieszkańców, jak i dla obcokrajowców.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *