Polska to wspaniały kraj, który kusi wieloma wspaniałymi zakątkami. Można ją zwiedzać śladami postaci historycznych, można zwiedzać najważniejsze miasta, można także oddać się podróżom, których kierunki wyznaczają wielkie festiwale muzyczne, a można zwiedzać Polskę kierując się kulinarnymi doznaniami. Nie tylko Włosi czy Francuzi mają bogatą kuchnie poszczególnych regionów, również w kraju nad Wisłą można znaleźć wiele zaskakujących i naprawdę porywających smaków. Jakiej kuchni koniecznie warto spróbować?
Śląska
Kuchnia śląska słynie chyba w całym kraju, jako jedna z ciekawszych, bardziej bogatych w smaki, nie dziwi to biorąc pod uwagę, że tamtejsza kuchnia czerpie tak z Polskich, jak Czeskich, Austriackich czy Niemieckich wzorców. Słynie też jako jedna z pyszniejszych kuchni regionalnych w Polsce. Będąc na Śląsku koniecznie trzeba spróbować klusek śląskich, rolady czy moczonki. Chcąc rozsmakować się w kuchni śląskiej warto będąc w tej części kraju odwiedzić restaurację – https://atmosfera.eu.
Kaszubska
To kolejna z niezwykle charakterystycznych i uchodzących za najsmaczniejszych regionalnych kuchni. Odwiedzając Kaszuby koniecznie trzeba spróbować tamtejszych ryb. Rejon Kaszub od dawien dawna słynie ze smakowicie przyrządzanych ryb – co w dużej mierze jest wynikiem położenia tego regionu w pobliżu morza i wielu jezior. Warto także spróbować brukwi, która w innych częściach naszego kraju nie jest tak popularna. A dla odważnych – wpisana na listę tradycyjnych potraw polskich – czarnina kaszubska.
Podlaska
Na Podlasiu królują ziemniaki. Grzechem byłoby będąc w tamtej okolicy nie sięgnąć po ziemniaczaną babkę, kiszkę, kartacze i podawane na słodko bliny. Dla fanów deserów na stole podczas podróży po Podlasiu koniecznie powinien znaleźć się sękacz, którego receptura nie zmieniła się zbyto od wielu wieków.
Wielkopolska
Będąc w Poznaniu, czy w innej części Wielkopolski warto spróbować również tamtejszych specjałów. Ta część Polski słynie z zupy dyniowej, sławnych pyz czy gzika. Wielbiciele cebuli z pewnością zagustują wgatach cebulowych, czyli nadziewanej grzybami cebuli. Ciekawym specjałem, jest także zupa na wodzie pozostałej po ugotowaniu kaszanki, tak zwana kiszczonka.
Jak widać nie trzeba wyjeżdżać w dalekie kraje by spotkać nieco egzotyki na swoim talerzu. Polska to także bardzo różnorodny kulinarnie kraj, dlatego podróż szlakiem smaków może być bardzo ciekawym pomysłem na zwiedzanie naszego kraju – zarówno dla jego mieszkańców, jak i dla obcokrajowców.